15 rätter på Julbordet: God Julmat

På julbordet finns allt från klassiska rätter som julskinka och köttbullar till mer moderna varianter som rökt lax och rödbetssallad. I denna artikel kommer vi att utforska de traditionella rätterna som ofta finns på ett svenskt julbord och ge en kort beskrivning av varje rätt.

God Julmat – 15 populära rätter

Som svensk är julbordet en av mina favorittraditioner under året. Det är en tid då man samlas med familj och vänner för att njuta av god mat och sällskap. På julbordet finns alltid många olika rätter och smaker som jag ser fram emot att äta. Här är några av mina personliga favoriter:

 • Julskinka – ingen jul utan en god, saftig julskinka som är perfekt kallskuren på mackan dagen efter.
 • Köttbullar – små, smakrika köttbollar som jag gärna doppar i lingonsylt.
 • Janssons frestelse – en mustig och krämig potatisgratäng som är perfekt till julskinkan.
 • Prinskorv – små, smakrika korvar som är goda både varma och kalla.
 • Revbensspjäll – min absoluta favorit bland julbordets kötträtter, det är något magiskt med att gnaga på revbensspjällen.
 • Gravad lax – en delikatess som alltid finns på mitt julbord, jag älskar den mjuka och smakrika laxen.
 • Rökt lax – en annan favorit av lax som har en härlig rökig smak.

julmaten

 • Sill – jag är lite av en sill-älskare och föredrar de inlagda sillarna med smaker av senap och lök.
 • Ägghalvor med majonnäs och räkor – en klassiker på julbordet som alltid smakar lika gott.
 • Leverpastej – jag älskar den mjuka och krämiga konsistensen av en god leverpastej.
 • Dopp i grytan – en traditionell rätt som jag alltid ser fram emot att äta på julbordet, det är något speciellt med att doppa julskinkan i senap.
 • Lutfisk – en annorlunda rätt som jag faktiskt inte alltid äter på julbordet, men när jag gör det så är det alltid en spännande upplevelse.
 • Rödbetssallad – en fräsch och syrlig sallad som är en fin balans till de mer tunga och krämiga rätterna.
 • Sylta – en rätt som jag kanske inte äter jätteofta, men när jag gör det så gillar jag den geléartade konsistensen och den lättsalta smaken.
 • Ris à la Malta – en riktig favorit som avslutar julbordet på ett sött och lyxigt sätt, med vispad grädde och saftsås.

Sammanfattning Julbordet

Sammanfattningsvis är det svenska julbordet en mångfald av olika smaker och rätter, med influenser från både den svenska matkulturen och internationella kök. Det är en festlig tradition som firas runt om i Sverige och är en av årets mest uppskattade högtider. Det finns ju så mycket gott att äta på julen!

Genom att servera klassiska rätter som julskinka, köttbullar, Janssons frestelse och gravad lax, såväl som mer moderna varianter som rökt lax och rödbetssallad, finns det något för alla smaker på julbordet. Oavsett vilka rätter som serveras så är julbordet en tid för samvaro, fest och att njuta av god mat tillsammans med nära och kära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *