Laga Mat På Rester: Billig Mat på Matsvinn

Att laga mat med rester är ett fantastiskt sätt att minska matsvinnet och spara pengar. Istället för att slänga bort mat som annars skulle förstöras eller bli gammal, kan du använda den till att skapa nya, spännande rätter.

”Laga mat med rester: Fantastiska Recept som använder upp mat som annars skulle slängas”

Här är några fantastiska recept som använder upp matrester på ett smart och smakfullt sätt.

Pizza på Rester

Ta en tortillawrap eller en bit bröd och täck med en klick tomatpuré. Toppa med rester av grönsaker, ost, kött eller annat som du har kvar i kylskåpet. Strö över lite örter och kryddor efter smak och grädda i ugnen tills pizzan är varm och osten smält.

Soppa på Rester

I en stor gryta, sautera lök, vitlök och grönsaker som du har kvar i kylskåpet, tillsammans med kryddor och örter. Tillsätt sedan buljong och kok upp. Tillsätt rester av ris, pasta eller potatis, tillsammans med några skivor av kvarvarande kött eller grönsaksrester. Låt soppan sjuda i cirka 20 minuter eller tills alla ingredienser är varma och genomkokta.

Frittata på Rester

Vispa upp ägg och tillsätt rester av grönsaker, ost, kött eller annat du har kvar i kylskåpet. Stek i en panna tills äggen stelnat och frittatan är gyllenbrun på toppen. Servera med en sallad eller andra sidorätter.

 

laga mat pa Rester

 

Risotto på Rester

Stek lök och vitlök i en kastrull med smör eller olivolja. Tillsätt rester av ris, grönsaker och kött eller andra ingredienser du har kvar. Häll i lite vin eller buljong och låt sjuda tills risotton är krämig och genomkokt. Strö över lite riven ost och örter efter smak.

Tacos på Rester

Tillsätt rester av kyckling, kött eller grönsaker i en panna och stek tillsammans med kryddor som chili, spiskummin och paprika. Fyll mjuka tortillabröd med fyllningen och servera med rester av guacamole, salsa och andra tillbehör.

Sallad på Rester

Skär rester av grönsaker, frukt, ost och kött i bitar och lägg på en bädd av salladsblad. Toppa med en dressing av olivolja, vinäger och kryddor.

Paj på Rester

Blanda rester av grönsaker, ost och kött i en pajskal och täck med en äggstanning av ägg, mjölk och kryddor. Grädda i ugnen tills pajen är genomkokt och gyllenbrun på toppen.

Det finns otaliga sätt att använda upp matrester på ett smart och kreativt sätt. Att laga mat med rester är ett utmärkt sätt att minska matsvinnet och spara pengar, samtidigt som det också kan leda till nya spännande smakkombinationer och rätter som du kanske inte hade tänkt på annars. Här är några fler tips på hur du kan använda upp rester i köket:

Omelett på Rester

Vispa upp ägg och tillsätt rester av grönsaker, ost och kött. Stek i en stekpanna tills äggen har stelnat och omeletten är genomstekt.

Kycklinggratäng på Rester

Blanda rester av kyckling med grönsaker och täck med en sås av grädde och kryddor. Strö över riven ost och gratinera i ugnen tills gratängen är gyllenbrun på toppen.

Pasta på Rester

Koka upp valfri pasta och tillsätt rester av grönsaker, kött eller annat du har kvar. Toppa med en sås av olivolja och kryddor.

Röra på Rester

Blanda rester av grönsaker, ost och kött med en dressing av majonnäs, yoghurt eller gräddfil och kryddor. Servera på bröd eller som en dipp.

Gryta på Rester

Tillsätt rester av grönsaker, kött eller annat i en gryta tillsammans med buljong och kryddor. Låt sjuda tills allt är genomvarmt och servera med ris eller pasta.

Sushi på Rester

Använd rester av ris, grönsaker och fisk eller skaldjur för att göra sushi. Rulla ihop och servera med sojasås och wasabi.

Smoothie på Rester

Mixa rester av frukt och grönsaker tillsammans med yoghurt eller mjölk för att göra en smakrik smoothie.

Burgare på Rester

Blanda rester av kött, grönsaker och kryddor med ägg och ströbröd. Forma till burgare och stek i en stekpanna eller på en grill.

Sammanfattning Laga Mat På Rester

Att laga mat med rester behöver inte vara svårt eller tidskrävande. Det handlar mer om att tänka kreativt och använda det du har till hands. Genom att använda upp matrester på ett smart sätt kan du spara pengar, minska matsvinnet och samtidigt skapa nya och spännande rätter som du och din familj kommer att älska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *