Vilka är högtiderna då vi äter mest mat?

I Sverige finns det flera högtider då vi traditionellt sett äter mycket mat. Nu menar jag riktigt mycket mat! Du vet säkert vilka högtider jag menar, men jag har listat dessa här nedan, för det finns fler än man först kan tro. 

Vilka är Högtiderna i Sverige då vi äter Mest Mat?

Här är några av dem:

  • Julen: Julen är den största högtiden i Sverige när det gäller matkonsumtion. Det är vanligt att man äter julbord, en stor buffé med olika sorters kött, sill, julskinka, olika sorters grönsaker, ost och julgodis.

 

  • Midsommar: Midsommar är en annan högtid där vi äter mycket mat. En vanlig midsommarmåltid inkluderar sill, nypotatis, gräddfil, köttbullar, lax och jordgubbar.

 

  • Påsk: Under påsken äter vi traditionellt sett ägg, lax och lamm. Påskbordet kan även inkludera påskmust, påskgodis och olika sorters pajer.

Här hittar du bästa Påskmaten

 

hogtid mest mat

 

  • Nationaldagen: Nationaldagen den 6 juni är en relativt ny högtid i Sverige, men det är vanligt att man firar med grillning och picknickmat.

 

  • Studenten: Studenten är en högtid som firas när gymnasieeleverna tar studenten. Det är vanligt att man äter en stor lunch eller middag tillsammans med familj och vänner.

Det finns självklart många andra högtider och tillfällen då man äter mycket mat i Sverige, men de ovanstående är några av de mest kända. Ja, det finns fler högtider i Sverige då vi äter mycket mat.

Här är några fler:

  • Kräftskiva: Under augusti och september är det vanligt att man anordnar kräftskivor. På kräftskivan äter man kräftor, bröd, ost, och dricker öl eller snaps.

 

  • Valborgsmässoafton: Valborgsmässoafton den 30 april är en annan högtid då det är vanligt att man grillar och äter festlig mat tillsammans med vänner och familj.

 

  • Lucia: Luciadagen den 13 december är en högtid som firas med lussebullar, pepparkakor, glögg och andra godsaker.

 

  • Första maj: Första maj är en helgdag i Sverige och då är det vanligt att man äter lunch eller middag tillsammans med vänner och familj.

 

  • Allhelgonahelgen: Under Allhelgonahelgen i slutet av oktober eller början av november är det vanligt att man äter gravad eller rökt fisk, korv, bröd, och andra traditionella rätter.

Sammanfattning Högtider och mest Mat

Dessa högtider är också viktiga i Sverige och erbjuder olika traditionella rätter och maträtter att njuta av tillsammans med familj och vänner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *