Hur gör man hemgjort smör?

Att göra hemgjort smör är relativt enkelt och kräver endast några få ingredienser och verktyg. Här är en grundläggande metod:

Ingredienser:

  • 5 dl tung grädde (minst 35% fetthalt)
  • Flingsalt (valfritt)

Verktyg:

  • Mixer eller matberedare
  • Trasa
  • Skål
  • Silduk eller durkslag
  • Skål med iskallt vatten

smor hemma

Instruktioner:

  • Häll grädden i mixern eller matberedaren. Mixa grädden på hög hastighet i cirka 10-15 minuter tills den delar sig i fast smör och flytande vassle. Du bör höra en skillnad i ljudet när detta sker.
  • Stoppa mixern och häll försiktigt ut vätskan (vassle) i en annan skål genom silduken eller durkslaget. Lägg smöret kvar i mixern eller matberedaren.
  • Fyll mixern eller matberedaren med kallt vatten. Mixa smöret i 10-15 sekunder för att skölja bort eventuellt kvarvarande vassle.
  • Häll ut vattnet och ta ut smöret ur mixern eller matberedaren. Placera smöret på en trasa och pressa ut överflödigt vatten.
  • Om du vill kan du tillsätta en nypa flingsalt och knåda in det i smöret för smak.

Ditt hemgjorda smör är nu klart att användas eller förvaras i kylskåpet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *