Göra Egen Sushi Hemma: Hur Gör man?

Att göra egen sushi kan verka som en utmaning, men det är faktiskt inte så svårt som det låter. Med rätt utrustning och ingredienser kan du göra dina egna rullar hemma och imponera på dina vänner och familj. Dessutom kan du anpassa fyllningen efter din egen smak och kostpreferenser.

Guide till hur du kan göra din egen sushi hemma:

Steg 1: Inköp av ingredienser och utrustning

För att göra sushi behöver du först och främst rätt ingredienser och utrustning. Du behöver köpa:

För att göra sushiriset

 • Ris
 • Rsvinäger
 • Socker
 • Salt

För fyllningen kan du välja mellan olika typer av

 • Rå fisk
 • Skaldjur
 • Grönsaker
 • Tofu
 • Kyckling
 • Du behöver också sjögräsblad (nori)
 • Sojasås

Du behöver också en sushimatta, en rislyftare (eller en stor platt träsked), en skärbräda och en vass kniv.

gora egen sushi

Steg 2: Förbered riset

Börja med att tvätta riset i en sil tills vattnet är klart. Låt riset sedan stå i vatten i ca 30 minuter. Koka sedan riset med vatten enligt förpackningsinstruktionerna. När riset är klart, tillsätt en blandning av risvinäger, socker och salt. Blanda försiktigt in dressingen i riset med en träsked och låt det sedan svalna till rumstemperatur.

Steg 3: Skär fyllningen

Skär din fyllning i tunna långa bitar. Du kan använda vad som helst du vill, från rå fisk till grönsaker, tofu eller kyckling. Kom ihåg att skära allt i liknande storlek så att rullarna blir enhetliga.

Steg 4: Rulla sushin

Lägg en sushimatta på ett plant underlag. Placera ett nori-ark med den blanka sidan nedåt på mattan. Fukta dina händer med vatten och ta en näve ris, pressa den jämnt över nori-arket med ett undantag på cirka 2 cm i botten.

Lägg dina valda fyllningar i en rad på riset i mitten. Håll fast rullmatan med tummen och pekfingret och rulla noriarket runt riset och fyllningen, så att du till slut har en tät rulle. Tryck försiktigt för att forma rullen.

Steg 5: Skär sushin

Skär sushirullen i bitar med en vass kniv. Fukta kniven mellan varje skär för att få rena snitt. Servera dina sushibitar med sojasås och wasabi.

Sammanfattning Göra Egen Sushi Hemma

Att göra egen sushi kan verka överväldigande först, men med rätt verktyg och kunskap kan det vara en rolig och lätt aktivitet som resulterar i fantastiska smaker och tillfredsställelse. Genom att välja de rätta ingredienserna, ha tålamod och öva på tekniken, kan du skapa din egen hälsosamma och utsökta sushi hemma.

Så var inte rädd att ge det en chans och låt kreativiteten flöda!

Nu när du vet grunderna för att göra sushi kan du börja experimentera med olika fyllningar och varianter för att hitta din favorit. Lycka till och ha kul med att göra din egen sushi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *