Extra Nyttiga Grönsaker: Vilka är de?
Grönsaker är en viktig del av en hälsosam kosthållning och kan bidra med en mängd olika näringsämnen och antioxidanter som är avgörande för att bibehålla en sund kropp och hjärna. Du kan verkligen må bättre med rätt kosthållning och lite extra motion. Bra grönsaker är en bra start!
Lista på 30 grönsaker som är extra nyttiga
Grönkål
En mörkgrön bladgrönsak som är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Används ofta i smoothies, sallader och tillagade rätter. Många äter grönkål vid julbordet, men det är riktigt gott såklart även på andra delar av året.
Broccoli
En korsblommig grönsak som är rik på vitamin C, fiber och andra näringsämnen. Används ofta i soppor, sallader och tillagade rätter.
Spenat
En mörkgrön bladgrönsak som är rik på järn, antioxidanter och andra näringsämnen. Används ofta i sallader, smoothies och tillagade rätter.
Rödbetor
En rotfrukt som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i sallader, soppor och tillagade rätter.
Sparris
En sparrisväxt som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i sallader, omeletter och tillagade rätter.
Morötter
En rotfrukt som är rik på betakaroten, vitaminer och mineraler. Används ofta i sallader, soppor och tillagade rätter.
Sötpotatis
En rotfrukt som är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Används ofta i sallader, gratänger och tillagade rätter.
Tomater
En fruktgrönsak som är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Används ofta i sallader, soppor och tillagade rätter.
Paprika
En fruktgrönsak som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i sallader, tillagade rätter och som snacks.
Aubergine
En fruktgrönsak som är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Används ofta i gratänger, tillagade rätter och som snacks.
Blomkål
En korsblommig grönsak som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i sallader, gratänger och tillagade rätter.
Grön sparris
En sparrisväxt som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i sallader, omeletter och tillagade rätter.
Svamp
En svamp som är rik på protein, vitaminer och mineraler. Används ofta i soppor, sallader och tillagade rätter.
Röd paprika
En fruktgrönsak som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i sallader, tillagade rätter och som snacks.
Zucchini
En squashväxt som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i sallader, soppor och tillagade rätter.
Pumpa
En cucurbita-grönsak som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i soppor, pajer och tillagade rätter.
Lök
En lökväxt som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i soppor, grytor och tillagade rätter.
Vitkål
En kålväxt som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i sallader, coleslaw och tillagade rätter.
Gurka
En cucurbita-grönsak som är rik på vatten, vitaminer och mineraler. Används ofta i sallader, hummus och tillagade rätter.
Grön ärta
En baljväxt som är rik på protein, fiber och vitaminer. Används ofta i soppor, grytor och tillagade rätter.
Rödkål
En kålväxt som är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Används ofta i sallader, coleslaw och tillagade rätter.
Salladslök
En lökväxt som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i sallader, soppor och tillagade rätter.
Ruccola
En mörkgrön bladgrönsak som är rik på antioxidanter och vitaminer. Används ofta i sallader och som topping på pizzor och smörgåsar.
Palsternacka
En rotfrukt som är rik på fiber, vitaminer och mineraler. Används ofta i soppor, grytor och tillagade rätter.
Bladpersilja
En örtväxt som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i sallader, pesto och tillagade rätter.
Röd lök
En lökväxt som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i sallader, grytor och tillagade rätter.
Grön paprika
En fruktgrönsak som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i sallader, tillagade rätter och som snacks.
Fänkål
En örtväxt som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i sallader, soppor och tillagade rätter.
Sötlök
En lökväxt som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Används ofta i soppor, grytor och tillagade rätter.
Grönkålssallad
En sallad gjord av grönkål som är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Används ofta som en näringsrik sallad eller som tillbehör till andra rätter.
Sammanfattning Nyttiga Grönsaker
Att inkludera dessa 30 näringsrika grönsaker i sin kost kan hjälpa till att uppnå en hälsosam livsstil och en balanserad näringsintag. Genom att experimentera med olika tillagningssätt och recept kan man enkelt inkludera dem i sin kost på ett läckert och hälsosamt sätt.