Minska Matsvinnet: Hur kan du få mindre Matsvinn?

Här får du bra tips och råd på hur du själv kan minska på matsvinnet. Du får bra tips som är enkla att följa. Spara på både pengarna och miljön. Det är även bra tips för att få lite bättre koll på inköpen, förvaring samt annat matnyttigt! Det finns som sagt flera sätt att minska matsvinnet, nedan följer några förslag:

Minska Matsvinn och Spara på Plånboken samt Miljö

Planera inköp och matlagning:

  • Genom att planera vad du ska köpa och laga kan du undvika att köpa för mycket mat som riskerar att bli överflödig och till slut slängas. Genom att planera kan du också utnyttja rester från tidigare måltider på ett effektivt sätt.

Förvara maten rätt:

  • Förvara maten på rätt sätt för att förlänga dess hållbarhet. Följ råden på förpackningarna, till exempel att förvara kall mat i kylskåp och frys mat som inte kommer att användas inom kort.

Använd rester på kreativa sätt:

  • Använd rester från tidigare måltider för att skapa nya rätter. Till exempel kan överbliven kyckling användas för att göra en sallad, eller överblivna grönsaker kan användas för att göra en soppa.

Skänk bort mat:

  • Om du har mat som du inte kommer att använda kan du skänka bort den till en organisation som hjälper till att fördela mat till personer i behov.

Köp och använd frukt och grönsaker som ser mindre bra ut:

  • Frukt och grönsaker som ser mindre bra ut kan ofta köpas till reducerat pris. De kan fortfarande användas i matlagning och minska matsvinnet.

Minska Matsvinn

Minska portionerna:

  • Genom att minska portionerna kan du undvika att laga för mycket mat. Om du fortfarande blir hungrig kan du alltid ta en andra portion.

Utbildning:

  • Utbildning och ökad medvetenhet om problemet med matsvinn kan också bidra till att minska det. Det kan till exempel handla om att informera om bäst före-datum och vad det egentligen betyder, samt om hur man kan laga mat med rester på ett kreativt sätt.

Här kommer ytterligare några tips för att minska matsvinnet:

Köp rätt mängd:

  • Försök att köpa rätt mängd mat så att du inte har för mycket över. Tänk på hur mycket du faktiskt kommer att äta och använda.

Använd färskvaror i tid:

  • Färskvaror som frukt, grönsaker och bröd har en begränsad hållbarhet. Använd dem i tid så att de inte hinner bli dåliga och behöver slängas.

Frys in mat:

  • Om du har mat som du inte hinner använda kan du frysa in den för att använda senare. Det fungerar bra för exempelvis bröd, kött och grönsaker.

Skapa en matlåda:

  • Ta med dig en matlåda till jobbet eller skolan istället för att köpa lunch. På så sätt kan du använda rester från middagen och undvika att slänga mat.

minska matsvinnet

Kolla maten i kylen och frysen:

  • Innan du handlar mat, kolla vad du redan har i kylen och frysen så att du inte köper mer än du behöver. På så sätt kan du också se till att du använder det som du redan har.

Använd alla delar av maten:

  • Många delar av maten som vi ofta slänger kan faktiskt användas i matlagning. Till exempel kan grönsaksblasten användas i en soppa eller brosket på kyckling användas för att göra en buljong.

Tänk på förpackningar:

  • Köp mat som har minimal förpackning och undvik onödig plast och annat material som ökar avfallet.

Lär dig att kompostera:

  • Genom att kompostera kan du använda matrester för att skapa näringsrik jord som kan användas i trädgården eller på balkongen. På så sätt minskar du också ditt avfall.

Sammanfattning Minska Matsvinnet

Nu har du förhoppningsvis fått lite bättre kött på benen och bättre koll på hur du skall minska matsvinnet. Du kommer spara på både miljön, plånboken och din egen tid. Jag har själv mycket bättre koll numera på mitt egen matsvinn och det känns riktigt bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *