Är det Farligt med Teflonpanna?
Teflonbeläggningen har länge varit en populär funktion på köksredskap, särskilt på stekpannor. Men det har också varit en del debatt kring om teflonbeläggning är farligt eller inte att använda vid matlagning.
Stekpannor i Teflon – Farliga?
I den här artikeln ska vi titta närmare på teflonbeläggningens egenskaper och om det faktiskt är farligt att använda.
Vad är Teflon?
Teflon är egentligen en varumärkesbeteckning på en sorts plast som används som beläggning på köksredskap. Den är känd för sin icke-häftande yta, vilket gör det lätt att steka mat utan att den fastnar på pannan. Teflonbeläggning har använts på köksredskap sedan 1950-talet och har blivit alltmer populärt på grund av dess fördelar.
Men det har också varit en del oro kring teflonbeläggningens säkerhet. Det har påståtts att vid höga temperaturer kan teflonbeläggningen släppa ifrån sig en gas som kallas perfluoroktansyra (PFOA), vilket anses vara skadligt för hälsan. PFOA har i flera studier kopplats till hälsoproblem som cancer och fosterskador.
Godkänd av Livsmedelsverket
Men trots dessa påståenden är teflonbeläggning fortfarande godkänt av Livsmedelsverket och anses som säkert att använda. Detta beror på att PFOA inte används i tillverkningen av teflonbeläggning sedan 2015 och att beläggningen i sig inte anses farlig vid normal användningstemperatur.
Det är dock viktigt att vara försiktig vid höga temperaturer. Om teflonbeläggningen utsätts för en hög temperatur kan den börja släppa ifrån sig en gas som kan vara farlig för hälsan. Det är därför viktigt att använda teflonbelagda köksredskap på rätt sätt och inte överhettar dem.
Inte repa eller skada teflonbeläggningen
För att undvika riskerna med överhettning av teflonbeläggning kan man använda köksredskap med andra beläggningar som är tåligare vid höga temperaturer, såsom rostfritt stål eller gjutjärn. Det är också viktigt att inte repa eller skada teflonbeläggningen då det kan öka risken för att den släpper ifrån sig farliga gaser.
Sammanfattningsvis är teflonbeläggning en säker och populär funktion på köksredskap. Trots vissa oro kring dess säkerhet anses teflonbeläggning vara säker att använda vid normal användningstemperatur. Det är dock viktigt att vara försiktig vid höga temperaturer och att använda andra beläggningar på köksredskap vid behov.